Lees je wijzer !
Heup dysplasie / Elleboog dysplasie zelf in de hand ?!
Heupdysplasie (HD) is een aandoening die veel voorkomt bij honden, voornamelijk bij grotere hondenrassen. Dat het rasgebonden is wil zeggen dat er een genetische factor in zit, toch is het ondanks wat veel mensen denken niet 100% aan erfelijkheid te wijten of het tot uiting komt. In dit artikel zal ik uitleggen waarom en wat bepaalt of een hond klinische HD krijgt en hoe we het kunnen proberen te voorkomen (nooit 100% garantie).
HD wil zeggen dat het heupgewricht niet helemaal correct gevormd is. Het gewricht kan gezien worden als een bol bot-einde dat in een kom draait en door onder andere pezen en spieren op zijn plaats wordt gehouden. Bij HD zal het bot bijvoorbeeld niet bol genoeg zijn of zal de kom niet diep genoeg zijn waardoor de hond op ‘te jonge’ leeftijd problemen met lopen krijgt. Het lichaam gaat reageren om deze instabiliteit te verhelpen met extra botvorming, wat ook weer problemen geeft zoals bijvoorbeeld artrose. We komen in een vicieuze cirkel terecht met steeds meer problemen op hogere leeftijd. Het heupgewricht wordt ondanks de lichaamsreactie steeds instabieler. We zien dat de hond in toenemende mate pijnklachten krijgt wanneer hij het heupgewricht belast. De hond zal zijn heupen proberen te ontlasten wat slecht is voor zijn hele gestel en hierdoor wordt het gezien als een ernstig probleem.
Elleboogdysplasie (ED) is ook een aandoening die veel voorkomt bij de voornamelijk grotere hondenrassen. zoals ook is beschreven hierboven bij HD.
ED kan op verschillende plaatsen voorkomen, het is een overbelasting in het gewricht. De plaatsen waar dit het meest voorkomt is ter hoogte van de kop van het opperarmbeen of ter hoogte van de elleboog onderaan het opperarmbeen of bovenaan de ellepijp. We zien het dus voornamelijk aan het voorbeen. Wanneer een dier mank loopt kan er een bezoek gebracht worden aan de dierenarts. De dierenarts kan besluiten RX foto’s te maken van het been om te achterhalen of het dier met een vorm van OCD loopt. Deze foto’s zijn vaak moeilijk te interpreteren/beoordelen en er moeten dan ook vaak specialisten aan te pas komen. Bijvoorbeeld d.m.v. een ct-scan. Een ct-scan geeft een zeer duidelijk beeld en dus betrouwbaar.
Zelf in de hand !
Het ‘profiel’ dient dus gunstig te zijn, toch heb je zelf als pup-eigenaar nog een grote verantwoordelijkheid. Het is namelijk de vraag of het genetische HD & ED-profiel klinisch tot uiting komt, dit is afhankelijk van het milieu waarin vooral de eerste levensjaren van belang zijn. Tijdens de groei gaan de botten natuurlijk ontwikkelen en dienen op de juiste manier gevormd te worden. Een verkeerde voedingsbalans en verkeerde beweging kan dit proces beïnvloeden. Zo kan een hond met een bijna perfect genetisch profiel toch klinische HD & ED krijgen wanneer deze opgroeit in een ‘slecht’ milieu en andersom.
Belangrijk :
De kans op klinische HD & ED is te verkleinen door op onderstaande zaken te letten:
-
Voorkom te veel beweging op jonge leeftijd. Een oude, simpele regel is: de leeftijd in weken van de pup is het aantal minuten achter elkaar wandelen. Ofwel een pup van 9 weken oud mag 9 minuten aan een stuk wandelen.
-
Laat de hond tot 1 tot 1,5 jaar niet traplopen, niet aan de fiets rennen, gooi niet onnodig lang/ver met de bal, laat de hond niet springen, enz. Oftewel voorkom onnodige belasting van de gewrichten. !! Een hond is het snelst groeiende zoogdier ter wereld, dus wees hier voorzichtig mee. Dit gedeelte is heel belangrijk en wordt door veel baasjes vergeten wanneer de hond zo’n 8 maanden oud is want dan 'lijken' ze al volwassen en uitgegroeid.
-
Voorkom dat de hond gaat spelen op gladde vloeren, door het uitglijden en corrigeren worden de gewrichten steeds opnieuw belast.
-
Kies voor goed voer, dat kan zijn vers vlees ( bijvoorbeeld FarmFood ), of een goede (merk)brok die bedoeld is voor grote hondenrassen, zeker in de puppyfase, dus puppybrokken gericht op het eindgewicht van de hond. Een overmaat aan calcium kan bijvoorbeeld problemen geven, daarom is het belangrijk dat de voedingsstoffen in de juiste verhoudingen aanwezig zijn.
-
Houdt de hond op het juiste gewicht, overgewicht is zeer belastend voor de gewrichten en ook door de grote hoeveelheden eten kloppen de concentraties mineralen/vitaminen die door het lichaam worden opgenomen niet meer